Eigenaar Russische kritische website gedood

De eigenaar van een onafhankelijke Russische website die kritiek uitoefent op de autoriteiten is vandaag in het zuiden van Rusland door de politie doodgeschoten. Dat heeft een medewerker van de website gezegd.

De politie arresteerde de eigenaar van Ingushetiya.ru, Magomed Jevlojev, nadat hij uit het vliegtuig stapte in de provincie Ingoesjetië, in de buurt van Tsjetsjenië. Jevlojev werd afgevoerd in een auto en later langs de kant van de weg achtergelaten met een kogelwond in zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis.

Jevlojev haalde zich de woede van de regionale autoriteiten op de hals wegens kritiek op de manier waarop de politie burgers in de regio behandelt. In juni moest hij van de rechtbank zijn site sluiten, maar hij ging onder een andere naam verder.

Het incident zal vermoedelijk de spanningen in Ingeosjetië verhogen. De provincie wordt al langer geplaagd door aanvallen op federale troepen en lokale autoriteiten. Volgens critici van de overheid zijn die aanvallen het resultaat van ontvoeringen, mishandeling, onrechtmatige arrestaties en moorden door overheidstroepen.