Plasterk suggereert meer geld voor kunsten

Cultuurminister Ronald Plasterk heeft vandaag in Amsterdam duidelijk gesuggereerd dat er op Prinsjesdag toch wat meer geld komt voor de kunsten.

Hij deed dat tijdens een bijeenkomst van de belangenvereniging Kunsten '92. Hij vertelde dat hij 'deze zomer onder een boom heeft liggen denken'. Niet alleen aan een motie uit de Kamer, maar ook aan geluiden uit het veld en van de Raad voor Cultuur. Hij heeft besloten daar naar te luisteren.

Hoeveel geld het is, wilde hij niet zeggen. Een bewindsman hoort dat nu eenmaal op Prinsjesdag te presenteren. "Ik heb niet het gevoel dat ik iederéén gelukkig kan maken, maar wel dat het een krachtig cultuurleven mogelijk maakt."

Plasterk bestreed dat het Rijk zo karig is ten opzichte van de kunstwereld. "We geven per hoofd van de bevolking meer uit dan Frankrijk, Engeland en Duitsland." Daarbij is er de 50 miljoen uit het regeerakkoord.

Kunsten '92-voorzitter Ad 's Gravensande zei echter dat het kunstbudget 24 procent achterloopt bij dat van de totale begroting.