Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 1

Dit weekend ging het Eredivisie seizoen 2008/2009 van start en er waren gelijk al enkele verrassingen. Ajax ging onderuit tegen Willen II terwijl Feyenoord hetzelfde deed tegen Heracles Almelo. PSV deed wel zijn plicht tegen FC Utrecht. Hieronder een overzicht van enkele gespeelde wedstrijden.

Landskampioen PSV begon in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht uitstekend aan het seizoen. Het won met 1-5. Het bleef lang 0-0, maar vlak voor rust scoorde PSV dankzij Afellay, Ambarat (na een blunder van verdediger Dickoh) en Koevermans drie keer en besliste zo de wedstrijd. In de tweede helft kwam het 4-0 via Afellay. Die maakte na een prachtig schot zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Ook Koevermans maakte nog een tweede doelpunt en bracht zo de stand op 5-0. In de blessuretijd deed debutant Uiterloo nog iets terug voor Utrecht en bracht zo de eindstand op 5-1.

In de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Marco van Basten liep Ajax meteen tegen een nederlaag op. In de eerste helft leek het daar nog niet op. Sulejmani bracht de Amsterdammers op 0-1 en Willem II wist daar niks tegenover te zetten. In de tweede helft veranderde dat. Demouge kopte vlak na rust de gelijkmaker binnen. Hierna werd Willem II sterker en een tweede doelpunt kon niet uitblijven. Akgün bracht na slordig verdedigen de thuisploeg op voorsprong. Hierna schroefde Ajax het tempo op en creëerde het nog wel enkele kansen, maar gescoord werd er niet. Ajax speelde in de slotfase nog met tien man na een omstreden rode kaart voor Evander Sno.

Feyenoord liep in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo al meteen tegen een nederlaag op. Ondanks een waslijst aan blessures begon het wel goed aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut bracht Bahia de Rotterdammers na een rake kopbal van Bahia. Na een half uur kreeg De Guzman rood na een elleboogstoot en vanaf dat moment ging het mis bij Feyenoord. Acht minuten later zorgde Douglas voor de 1-1. In de tweede helft Heracles duidelijk de beste ploeg. Kansen via Steur (op de paal) en Klavan (rakelings naast) werden niet benut. Een schuiver van Klavan betekende de dikverdiende 2-1. Ook daarna kreeg Heracles nog verschillende kansen maar pas in blessuretijd viel de 3-1. Bridji was de doelpuntenmaker.

NAC Breda werd vorig seizoen derde, maar greep destijds na de play-offs naast Europees voetbal. Het won vandaag van het AZ van Louis van Gaal. Na 25 minuten kwam NAC op voorsprong toen Amoah vrij voor het AZ doel kwam en vervolgens raak schoot. AZ slaagde er niet grote kansen te creëren, totdat El Hamdaoui plotseling werd vrijgespeeld en de gelijkmaker scoorde. Na rust was AZ de betere ploeg en combineerde het goed, maar kansen kwamen er niet. NAC sloeg daarna met een counter toe. Na een assist van Reuser scoorde Amoah de 1-2. NAC bleef gevaarlijk, maar AZ kreeg de grootste kans. Een penalty werd echter door Schaars naast geschoten.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Promovendus FC Volendam ging onderuit tegen SC Heerenveen, het werd 2-3. FC Groningen was met 0-4 veel te sterk voor Vitesse. De wedstrijd tussen Roda JC en FC Twente eindigde in een 1-1 gelijkspel. NEC won met 2-0 van De Graafschap. ADO Den Haag was met 2-5 te sterk voor Sparta Rotterdam.