We zijn (weer) dol op Duitsland

Er is een hele generatie in Nederland die het zich misschien niet voor kan stellen, maar we zijn dol op Duitsland. In 2007 waren onze oosterburen onze favoriete vakantiebestemming. En die tendens zet zich voort.

Al tientallen jaren is Frankrijk ons favoriete vakantieland, maar vorig jaar moest het die plaats afstaan aan Duitsland. Nu blijkt uit cijfers van de Deutsche Zentrale für Tourismus dat er in de eerste helft van 2008 tien procent meer mensen oostwaarts trokken dan in diezelfde periode vorig jaar. Duitsland plukt de vruchten van het feit dat we vaker op vakantie gaan, en vaker voor een korte periode. Wat is er dan logischer dan een bestemming vlakbij? Niet verwonderlijk, want het is een heerlijk land.

Helemaal in het noorden zijn er net zulke mooie waddengebieden als bij ons. Met rijen aanlokkelijke eilanden en stille kusten. In het gedeelte dat voorheen Oost-Duitsland was is alles nog bij het oude gebleven. Geheime tip: ga eens naar Rügen, een schitterend eiland met prachtaccommodaties waar de hele Oostbloktop naartoe afreisde om zich te verpozen... Het achterland in heuvelachtig groen, volkomen verlaten en uitermate geschikt voor wandelaars en stiltezoekers.

Helemaal in het zuiden vind je eindeloze bossen waar je naar hartelust kunt wandelen en recreëren. Wie van kamperen en van de natuur houdt, is hier helemaal op zijn plaats. Het Schwarzwald is een plaatje! In de Kneipen is het lekker bier drinken en genieten. Ga eens naar Beieren bijvoorbeeld: vakantiegebied nummer 1 in Duitsland.

Berlijn, Bremen, Hamburg: ook Duitslands steden zijn populair en wij Nederlanders ondernemen dan ook massaal de meest uiteenlopende stedentripjes. Niet verwonderlijk want de Duitse steden hebben een hoop te beiden, en echt niet alleen met Kerstmis! Het is er heerlijk shoppen, er zijn prachtmusea en in elke zichzelf respecterende stad kun je lekker op terrasje zitten. En dan hebben we het nog niets eens over de machtige rivieren die dwars door mooie oude steden stromen.We zijn weer dol op Duitsers!