New Orleans wordt geheel ontruimd

Vanwege de naderende orkaan Gustav wordt de Amerikaanse stad New Orleans geheel ontruimd. Burgemeester Nagin heeft besloten dat iedereen uit voorzorg moet worden geëvacueerd om een ramp met veel doden, zoals drie jaar geleden, te voorkomen.

In 2005 liet orkaan Katrina een verwoeste stad achter. Meer dan 1.500 mensen kwamen om het leven en grote delen van de stad waren verwoest en stonden onder water. De autoriteiten zeggen nu beter voorbereid te zijn dan destijds. President Bush kondigde eerder de noodtoestand al af in Louisiana en Texas.

Orkaan Gustav heeft momenteel de vijfde categorie bereikt. Dit is de hoogste categorie op de schaal van Saffir en Simpson. Wikipedia omschrijft het als volgt: "Klasse 5: stormvloed die de 5,4 meter boven normaal overstijgt. Schade: catastofaal, vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleinere lichte gebouwen. Grote schade aan gebouwen." Momenteel bevindt Gustav zich boven de Golf van Mexico, net voorbij Cuba. De verwachting is dat de orkaan dinsdag in de VS aan land gaat.