'Vrouwen levend begraven is traditie'

Een Pakistaans parlementslid heeft een incident verdedigd waarbij vijf vrouwen levend werden begraven, als straf omdat ze zelf hun echtgenoot wilden kiezen. Volgens de parlementariër gaat het om een eeuwenoude traditie in de provincie Baluchistan, die hij te allen tijde zal blijven verdedigen.

De vrouwen, van wie drie nog in hun tienerjaren waren, werden vorige maand in het district Jafferabad eerst neergeschoten en vervolgens in een kuil gegooid, hebben Pakistaanse media en mensenrechtenorganisaties gemeld. Terwijl zij nog ademden werden hun lichamen bedekt met een laag zand en stenen. Hun enige misdaad zou zijn geweest dat zij zelf hun partners wilden kiezen en om dat voor elkaar te krijgen naar de rechter waren gestapt.

Het parlementslid dat Baluchistan vertegenwoordigt, Israr Ullah Zehri, verdedigde de strafmaatregel gisteren ten overstaan van een bomvolle parlementszaal. Volgens hem helpt de traditie obsceniteiten tegen te gaan en hij vroeg de overige parlementsleden er geen drama van te maken. Veel parlementariërs reageerden echter verbolgen over de volgens hen 'barbaarse executies' en verlieten de zaal uit protest. Zij eisen dat het onderwerp maandag opnieuw ter discussie werd gebracht.

Er is veel onduidelijkheid over het incident, mede door de onwelwillende houding van de politie in het tribale gebied. Sommige bronnen zeggen dat de vrouwen werden ontvoerd en naar een afgelegen plek gebracht, waar zij werden geslagen, neergeschoten en begraven. Volgens een Aziatische mensenrechtenorganisatie is een van de daders verwant aan een hoge provinciale politicus. Deze organisatie zegt tevens dat de twee oudere vrouwen niet schuldig waren bevonden, maar vermoord werden omdat ze met de meisjes sympathiseerden.