Charges bij demonstratie NVU Zwolle

Het noodbevel dat de burgemeester van Zwolle voor vanmiddag had afgekondigd omdat hij ongeregeldheden vreesde bij een demonstratie van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie, is nodig gebleken.  De betoging is vanmiddag namelijk flink uit de hand gelopen, zo meldt de lokale Zwolse media. Tijdens de betoging raakten tegendemonstranten (zogenoemde anti-fascisten) slaags met de politie.

De betoging van de NVU had om 13.00 uur moeten beginnen, maar kwam al moeilijk op gang. De betogers vertrokken veel later vanaf de verzamelplaats aan de Westerlaan.  Tijdens de protestmars stonden de NVU-betogers en tegendemonstranten tegenover elkaar, gescheiden door een kordon van de Mobiele Eenheid.

Toen de sfeer steeds grimmiger werd, moest de ME enkele charges uitvoeren. Hierbij liepen enkele tegendemonstranten verwondingen op. Ook werden een aantal demonstranten aangehouden. De anti-fascisten waren niet te spreken over het optreden van de politie: ''Het is volstrekt belachelijk dat wij uit elkaar zijn geslagen. Waarom richten ze zich niet tegen de neo-nazi's,'' zo werd uit hun mond opgetekend.

De NVU demonstreerde tegen het Verdrag van Lissabon en tegen de EU dictatuur uit Brussel. Linkse actiegroepen hadden opgeroepen tot een wandeling tegen de nationalisten.

FOK!-user 'swollywood' was er als toeschouwer bij en schoot onder meer de foto hier onder en nog veel meer foto's.  Ook op Brugmedia.nl zijn foto's te zien.

-