Sms'jes dierbaar voor jongeren

Jammer dat er maar een beperkt aantal sms'jes in een mobiele telefoon passen. Het verwijderen van de berichten blijkt een pijnlijke aangelegenheid voor jongeren van nu.

Dat concludeert operator Hi na een onderzoek. Lieve kaartjes of brieven gaan tegenwoordig voor een groot deel via sms, en dat levert een lastige situatie op als de inbox vol raakt, zo blijkt. Een op de drie vrouwen vindt het verwijderen van de berichten zó erg dat ze sms'jes overschrijven in een dagboek. Bijna de helft van de jongeren loopt de sms'jes één voor één na om te kijken welke weg kunnen.

De berichten op de telefoons zijn dan ook vaak oud. Zesendertig procent geeft aan een sms op het toestel te hebben die ouder is dan een jaar. Bijna iedereen laat wel eens berichten staan om het later nog eens te kunnen lezen. Berichtjes van geliefden worden het meest bewaard, meer dan de helft doet dat. Ook sms'jes van vrienden en familie worden langere tijd bewaard. Vooral de lieve sms'jes moeten worden bewaard, 81% van de vrouwen en 69% van de mannen doet dat. Veertig procent bewaart verleidelijke sms'jes en ruim de helft van de vrouwen bewaard ontroerende sms'jes. Zeventien procent van de mannen bewaart ook graag berichtjes waarmee ze iemand kunnen chanteren.

Volgens één op de drie jongeren is de sms-inbox een van de belangrijke redenen waarom ze zich zo verbonden voelen met hun mobieltje. Daarom worden vaak ook verzonden sms-berichten lang bewaard. Het is meestal pas bij het aanschaffen van een nieuw toestel dat de berichtjes letterlijk in de prullebak verdwijnen. Twintig procent laat zich zelfs daar niet door tegenhouden en zet de berichten over op het nieuwe toestel. Zeventien procent zou dit ook wel willen, maar weet niet hoe dat moet.

Hi deed het onderzoek in verband met haar Bewaarbox-dienst. Door berichten door te sturen naar de bewaarbox worden ze opgeslagen en zijn ze via internet te bekijken. Als de box eenmaal vol zit met leuke, lieve of verleidelijke berichten, dan kunnen ze voor vijftien euro in een boekje worden gedrukt. Op die manier is er toch iets tastbaars om te bewaren. Die kan dan volgens Hi, net als vroeger, begraven worden in de achtertuin voor later.

Meer multimedia


Sms'jes dierbaar voor jongeren  (foto: DAG)