'Verbied vette hap nabij scholen'

Het door de Nederlandse overheid gefinancierde Betuttelingscentrum Voedingscentrum roept gemeenten op om kraamhouders met vette snacks te weren rondom scholen.  In de scholen behoort volgens het Voedingscentrum ook geen vet eten verkocht te worden.

De gemeente Rotterdam heeft inmiddels 25 scholen verleid om alleen nog gezonde waar in de kantine te verkopen. Rond de scholen kan er echter nog steeds vet gesnackt worden, ook al heeft de gemeenteraad er twee jaar geleden al wel toe opgeroepen om ook daar paal en perk aan te stellen.

Tommy Visscher, verbonden aan de Hogeschool Windesheim, vindt de oproep van het Voedingscentrum terecht. Visscher, die onderzoek verricht naar inkomensniveau en snackgebruik, stelt dat het alleen al goed is om snackkarretjes te verbieden, om zo duidelijk te maken dat veel vet eten niet gezond is.

Eerder deze maand al stelde het Voedingscentrum dat wat hen betreft nieuwe fastfoodrestaurants zich gedurende een jaar niet zouden mogen vestigen in wijken waar al veel van dat soort gelegenheden zijn. Het Voedingscentrum vindt dat het eten van fastfood en ander calorierijk eten geen gewoonte, maar uitzondering moet zijn