'Kaping' Transavia was 'liefdesdrama'

De 31-jarige Dordtenaar Fatih K. die dinsdagavond werd aangehouden omdat hij een vliegtuig van Transavia zou willen kapen, mocht vanmiddag naar huis. Twee verdachten die ook zijn opgepakt voor het incident op Rotterdam Airport, blijven nog langer vastzitten.

Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam besloten. Volgens de advocaat van de vrijgelaten man, Gerard Spong, is zijn cliënt het slachtoffer geworden van diens vriendin Hinda. Zij bedroog hem met de man (37) die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de valse kapingsmelding deed bij 112.

"Het is een liefdesdrama", aldus Spong. De 29-jarige Hinda en haar minnaar Coco probeerden de vakantie van de twee officiële geliefden te verijdelen. De Dordtse zorgde er al voor dat zij die ochtend een eerder vliegtuig op Schiphol misten, maar er werd een alternatieve vlucht vanaf Rotterdam Airport geregeld.

"Ze hebben zelfs het contactslot van de auto onklaar gemaakt", vertelde de advocaat. Toen alle pogingen om te boel te saboteren mislukten, kwam het idee van een dreigtelefoontje op. Spongs cliënt had volgens zijn raadsman niets door. "Hij is er niet best aan toe."

Het toestel van Transavia met bestemming Bodrum in Turijke stond dinsdagmiddag op het punt te vertrekken toen het dreigtelefoontje bij 112 binnenkwam. De marechaussee hield de kist daarop uren aan de grond met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten rond negen uur 's avonds het vliegtuig verlaten en konden rond twaalf uur met een ander toestel alsnog vertrekken.


'Kaping' Transavia was 'liefdesdrama'  (foto: ANP)