Anti Zwarte Piet-mars afgelast

De protestmars die het Eindhovense Van Abbemuseum samen met de linkse actieclub Doorbraak morgen tegen Zwarte Piet wilde houden, gaat niet door. Volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven heeft het museum de vergunningaanvraag ingetrokken.

Het Van Abbemuseum kreeg de afgelopen dagen veel negatieve reacties naar aanleiding van de geplande mars en de bijbehorende tentoonstelling tegen Zwarte Piet in het museum. Het Van Abbemuseum wil wel een demonstratie maar geen confrontatie en daarom ziet het af van de protestmars, die volgens actieclub Doorbraak onder de noemer 'Actie tegen racistisch fenomeen van Zwarte Piet' zou worden gehouden.

De expositie tegen het fenomeen Zwarte Piet in het museum is opgezet door de kunstenaars Petra Bauer uit Zweden en Annette Krauss uit Duitsland. Die hopen daarmee de discussie te heropenen over de Zwarte Piet-traditie. Zij zien het Sinterklaasfeest als de ''koloniale relatie tussen de oude, wijze en strenge witte baas en goedheiligman aan de ene kant en de jonge, dommige en nogal stoute zwarte knecht Piet aan de andere kant, die kinderlijk staat te dansen, gek loopt rond te springen en de Nederlandse taal onvoldoende beheerst.''

De anti-Zwarte Piet expositie is onderdeel van Be(com)ing Dutch. Daarin geven binnenlandse en buitenlandse kunstenaars hun visie op de Nederlandse identiteit, nationaliteit en culturele diversiteit.