Amsterdam pakt vandalen financieel aan

De gemeente Amsterdam en de regiopolitie Amsterdam-Amstelland eisen van jeugdgroepen en voetbalvandalen schadevergoeding voor vernielingen die ze hebben aangericht. Ieder lid van een groep wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het totaalbedrag. Utrecht, Rotterdam en Den Haag volgen het initiatief.

De gemeente Amsterdam pakte gisteren voor het eerst op deze manier een overlastgevende jeugdgroep aan. Elf hangjongeren ontvingen een aangetekende brief. Gezamenlijk moeten ze bijna 9.000 euro betalen voor het vernielen van onder andere verkeersborden, speeltoestellen en straatmeubilair in Osdorp.

De jongeren, in leeftijd variërend van 13 tot 19 jaar, hebben bij justitie hun aandeel in de vernielingen bekend. Los van een uitspraak van de strafrechter wordt via het burgerlijk recht schadevergoeding geëist.

Dit civielrechtelijk aanpakken van een groep lijkt voor de hand te liggen, maar is tot nu toe nauwelijks gebruikt door de overheid. ‘Gemeenten en politie hebben daar lange tijd niet bij stilgestaan’, zegt burgemeester Cohen. Wel dienen overheden soms tijdens de strafzaak een eis tot schadevergoeding in. Dat biedt echter minder kans op succes, meent gemeente-advocaat Irma van den Berg.

In het strafrecht moet voor iedere persoon apart worden bewezen wat hij heeft gedaan. Het Burgerlijk Wetboek biedt ruimere mogelijkheden. Ieder groepslid kan aansprakelijk worden gesteld voor de gehele schade, ongeacht zijn aandeel, aldus Van den Berg.

De Amsterdamse politie heeft al met succes schade verhaald op een groep voetbalvandalen, die na een huldiging van Ajax in 2006 een ME-bus vernielden. Ze moesten 22.000 euro betalen. Onlangs claimde de politie 60.000 euro van relschoppers bij de wedstrijd Ajax–NEC vorig jaar.

Burgemeester Cohen zegt dat van schadeverhaling een ‘enorme waarschuwing’ uitgaat. ‘De daders zullen weten waar ze verantwoordelijk voor zijn.’ Gedupeerde burgers kunnen meelopen in de gemeentelijke procedure.


Amsterdam pakt vandalen financieel aan  (foto: DAG)