Meer aandacht voor binnenlands toerisme

Toerismewoordvoerders van CDA, PvdA en VVD willen meer aandacht gaan vragen voor binnenlands toerisme. Dat maakte branchevereniging Recron bekend.

Gisteren nam de Recron drie Kamerleden mee op een tour langs drie aangesloten recreatiebedrijven. Het werkbezoek was een reactie op de Toerismebrief van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken). Veel Nederlandse toeristenorganisaties, met Recron voorop, waren het niet eens met de inhoud van de brief, waarin het kabinet de toekomstplannen voor het toerisme uit de doeken doet.

Volgens de organisaties is er in de Toerismebrief te weinig aandacht voor het binnenlands toerisme. Uit de brief blijkt dat het kabinet zich vooral wil focussen op het aantrekken van meer buitenlandse toeristen, die vooral de randstad bezoeken. Vooral toeristen uit India en China moeten worden gelokt.

Op 10 september wordt de brief in de Kamer besproken. Kamerleden Elly Blanksma (CDA), Pauline Smeets (PvdA) en Charlie Aptroot (VVD) werden door de Recron meegenomen naar drie recreatieondernemers, zodat ze een goed beeld konden vormen van de praktijk bij dit soort bedrijven. De ondernemers konden duidelijk maken welke gevolgen de regeldruk voor hen had, vooral ook in financieel opzicht. De ondernemers maakten duidelijk dat de subsidies vaak moeilijk aan te boren zijn voor ondernemers, waardoor veel initiatieven niet goed kunnen worden uitgewerkt.

Volgens Recron is de sector belangrijk voor Nederland, zowel financieel als maatschappelijk. De aanwezige Kamerleden waren dat met de branchevereniging eens, en zeiden toe op 10 september meer aandacht te zullen vragen voor het binnenlands toerisme. Extra aandacht voor de sector in de brief kan bijvoorbeeld zorgen voor meer subsidies of ondersteuning bij nieuwe projecten. Hoe de Kamerleden precies extra aandacht gaan vragen is nog onbekend. Volgens Recron staat vast dat het binnenlands toerisme een 'groot onderwerp van debat gaat vormen'.