Bellen in het buitenland wordt goedkoper

Bellen in het buitenland wordt op last van de Europese Commissie goedkoper. Maar mensen die graag sms'en moeten nog even geduld hebben.

Vanaf 30 augustus gaat het prijsplafond voor internationale mobiele gesprekken binnen de EU omlaag van 0,49 naar 0,46 euro (exclusief BTW) per minuut. Voor gebeld worden gaat het maximumtarief twee cent omlaag naar 0,22 euro. Op 30 augustus 2009 gaan de tarieven nog eens drie cent omlaag. Voor sms'en en dataverkeer blijven de kosten echter behoorlijk hoog, maar Europa werkt aan een oplossing.

Het prijsplafond voor bellen is in 2007 ingevoerd, omdat de tarieven volgens de Europese Commissie buitensporig waren. Gemiddeld betaalde men in 2006 nog 1,15 euro per minuut. Een speciale regeling die tot 2010 loopt en nu wordt herzien moest daar een einde aan maken. "De volgende uitdaging is nu te komen tot een interne markt voor internationaal sms'en en grensoverschrijdende datadiensten" aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie. "Ik reken op het Franse voorzitterschap en het Europees Parlement om de Commissie te helpen dit probleem zeer spoedig op te lossen."

Daarvoor moet in 2010 een nieuwe zogenaamde Roaming-verordening worden gemaakt. De maximumprijs voor een sms'je vanuit het buitenland gaat dan naar verwachting tussen de 0,11 en 0,15 euro kosten. Reding wil ook verdere aanpassingen in de beltarieven doorvoeren, omdat er volgens haar onder het prijsplafons te weinig concurrentie gaande is.

Daarnaast sjoemelen telefoonmaatschappijen soms met de belminuten, zo laat de Europese Commissie weten. Consumenten betalen tot 24 procent meer dan de minuten die zij werkelijk hebben gebeld. Datagebruik is ook nog veel te duur, vooral voor Italianen en Slowaken. Die betalen soms wel 12 euro per megabyte data als zij in het buitenland zijn. Met één megabyte dataverkeer kun je ongeveer acht internetpagina's laden, dus klanten zitten al snel met torenhoge rekeningen.

De prijsdalingen van 30 augustus zijn in alle 27 lidstaten van de EU van toepassing. Aan de hand van de wisselkoersen van 30 juli rekent men de tarieven om naar de valuta van EU-landen buiten de euro-zone. De komende weken wil de Commissie een besluit gaan nemen over de tarieven van sms'en en mobiel datagebruik in het buitenland.