Jongen vrijuit na doodsteken Henk Schuurman

De 17-jarige Leroy F. uit Almere is gisteren in hoger beroep vrijgesproken van het doodsteken van de 56-jarige Henk Schuurman. Schuurman werd in juli 2007 doodgestoken na een ruzie met drie eierengooiende jongeren uit Almere van 15, 16 en 18 jaar oud.

Zij bekogelden niet alleen de auto van het slachtoffer maar ook zijn vrouw. Via een open raam kreeg zij een volle lading eierstruif over haar heen. De drie verdachten van Surinaamse en Antilliaanse komaf werden vastgezet. De toen 16-jarige F. werd beschouwd als hoofddader. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot anderhalf jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs.

In hoger beroep is F. nu vrijgesproken. Volgens het Gerechtshof heeft de dove jongen zich wel schuldig gemaakt aan doodslag. Er hoeft echter geen straf te volgen omdat hij eerst zelf was aangevallen door het latere slachtoffer en vervolgens probeerde zijn vriend te ontzetten, die hem te hulp was geschoten en het onderspit dreigde te delven. De verdachte wilde dat het vechten zou stoppen. Zowel F. als zijn vriend hadden de eieren overigens niet gegooid. Dat had een andere knaap gedaan.

De 'moord' op Schuurman leidde indertijd tot woedende reacties onder de bevolking. Een woedende broer van het slachtoffer zei toen in een toespraak tot de circa 400 deelnemers aan een lawaaitocht de politiek verantwoordelijk te achten. De lokale politiek schitterde daarbij door afwezigheid, mede doordat de familie van Schuurman had laten weten geen prijs te stellen op de komst van het gemeentebestuur. 'Onhandige' opmerkingen van VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma dat de steekpartij een 'lokaal incident' was en haar weigering om de landelijke media te woord te staan, speelden mee met dat besluit.