Gehandicapte Palestijnen 40 jaar verstopt

Een Palestijns echtpaar op de Westoever heeft zijn verstandelijk gehandicapte zoon en dochter veertig jaar lang verborgen gehouden omdat het vreesde dat de huwelijkskansen van een derde kind verkeken zouden zijn als mensen van de twee zouden afweten.

Bijna niemand in het dorp Beit Awwa was op de hoogte van het bestaan van de 38-jarige Bassam Musalmeh en zijn 42-jarige zus Nawal. Vanaf dat ze klein waren werden ze opgesloten gehouden in twee bedompte, bouwvallige betonnen ruimtes achter het huis van de familie.

Ze werden dinsdagavond bij toeval gevonden door de politie, die een inval deed bij de familie omdat de vader verrdacht wordt van banden met Hamas. Toen de agenten het huis doorzochten hoorden ze geluiden en troffen ze de twee aan in de kamers, waar een sterke lucht van zweet en urine hing.

De vader werd aangehouden,maar het was niet duidelijk of dat was vanwege het opsluiten van de kinderen of omdat hij werd verdacht van connecties met Hamas.

De politie maakte foto's van de broer en zus zoals ze hen hadden aangetroffen - de man naakt en de vrouw met alleen een dun nachthemdje aan. Toen verslaggevers woensdag bij het huis kwamen waren zij kennelijk gewassen en in schone kleren gestoken. Een oom zei dat nooit een specifieke handicap bij de twee is vastgesteld, maar dat zij niet kunnen praten en geen mensen kunnen herkennen.

"Dit is droevig, schandelijk en verschrikkelijk", zei Imad Abumohr, een gehandicapte rechtenactivist. Hij zei dat er op de Westoever veel te weinig opvangmogelijkheden zijn voor gehandicapten en dat er ongetwijfeld meer dan dit soort schrijnende gevallen bestaan op het platteland.

In Arabische gemeenschappen worden vaak volle neven en nichten aan elkaar uitgehuwelijkt, omdat het bezit dan in de familie blijft. Dat daardoor de kans op kinderen met een geestelijke afwijking groter wordt is vaak niet bekend. De vader van de twee opgesloten kinderen trouwde ook met zijn nicht. Ze kregen acht kinderen, van wie er zeven geestelijk niet in orde waren. Vijf van de zeven stierven jong en alleen Nawal, Bassam en het enige niet-gehandicapte kind, een zoon die inmiddels getrouwd is, bleven over.

Gehandicapte kinderen 40 jaar verstopt  (foto: DAG)