Doden bij rellen tussen hindoes en christenen in Oost-India

Bij rellen tussen hindoes en christenen in de Oost-Indiase deelstaat Orissa zijn gisternacht en vandaag minstens acht mensen om het leven gekomen. De ongeregeldheden ontstonden toen hindoe-extremisten probeerden kerken in brand te steken.

De politie stelde vandaag een uitgaansverbod in voor het district Kandhamal. De deelstaatregering wilde niet zeggen of de doden hindoes of christenen zijn. Wel werd gezegd dat het dodencijfer nog kan oplopen, omdat sommige dorpen niet bereikbaar zijn door wegblokkades. Er vielen twee doden in rieten hutten die in brand werden gestoken. Vier mensen kwamen om in een vuurgevecht. Hoe de andere twee omkwamen werd niet gezegd.

De situatie in Orissa liep in het weekeinde uit de hand nadat onbekenden hindoeleider Swami Laxmananda Saraswati en vier volgelingen hadden gedood. Een woordvoerder van de World Hindu Organization beschuldigde 'christelijke radicalen' van de moord. De autoriteiten zeiden dat de moord het werk is van maoïstische rebellen, maar de 80-jarige swami was decennialang de centrale kracht in de campagne tegen bekering van hindoeïstische dorpelingen tot het christendom.

De onlusten volgden op de brandstichting in een door missionarissen geleid weeshuis, waarbij gisteren een 21-jarige non de dood vond en een priester zwaargewond raakte. De brandstichting werd gepleegd door hindoe-extremisten.

Kardinaal Jean-Louis Tauran, voorzitter van de raad voor interreligieuze dialoog van het Vaticaan, noemde in een interview met de Corriere della Sera de brandstichting 'een zonde tegen god en de mensheid'. Tauran zei dat geen enkele rechtvaardiging mogelijk is voor de aanval in het dorp Khuntapali, vierhonderd kilometer ten westen van Bhubaneshwar. "Het is zeker niet mogelijk om voor dit soort misdaden een beroep te doen op religie", aldus de kardinaal.

Radicale hindoes verwijten missionarissen dat zij arme dorpelingen door middel van sociale dwang of omkoping bekeren. De rooms-katholieke kerk ontkent dit, maar voor veel hindoes van lage kasten is bekering tot het christendom een middel om te ontkomen aan hun lage status.

De Indiase bevolking van meer dan 1,1 miljard bestaat voor 84 procent uit hindoes. Slechts 2,4 procent is christen. De christelijke minderheid in Orissa heeft in het verleden vaker blootgestaan aan geweld.