NVU-voorman hoort werkstraf eisen voor smaad

De van smaad betichte extreem rechtse politicus Constant Kusters heeft vandaag in hoger beroep een werkstraf van vijftig uur en een boete van vijfhonderd euro tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem eiste bovendien een voorwaardelijke celstraf van een week tegen de 37-jarige leider van de Nederlandse Volks-Unie. De eis is gelijk aan de straf die de politierechter in Arnhem Kusters vorig jaar oplegde.

De Arnhemmer noemde de oud-voorzitter van de inmiddels opgeheven Nationale Alliantie Jan Teijn een 'pedofiel' en een 'vieze smeerlap'. Kusters deed dit in 2006 tijdens een demonstratie in het centrum van Arnhem. "Ik heb absoluut geen spijt van die uitspraak. Ik sta er vierkant achter", zei Kusters voor het gerechtshof in Arnhem. Volgens Kusters heeft Teijn onder meer een relatie gehad met een minderjarig meisje. Ook zou de oud-voorzitter van de Nationale Alliantie in het bezit zijn van kinderporno. Vorig jaar kondigde het OM aan Teijn daarvoor onder meer te vervolgen, tot groot genoegen van de NVU.

De advocaat van Kusters vindt dat de zaak enorm is opgeblazen. "Zodra Kusters uitlatingen doet, springt het OM er weer bovenop", zei hij. Kusters is vaker veroordeeld wegens beledigende uitlatingen.

Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.