Slachtofferhulp meldt tekort aan vrijwilligers

Bureau Slachtofferhulp heeft te weinig vrijwilligers. De stichting heeft zo'n vijftienhonderd vrijwillige krachten, maar dat aantal moet naar eigen zeggen omhoog met zeker 250. De vraag naar hulp is gestegen, maar het aantal vrijwilligers niet, licht directeur Jaap Smit vandaag toe.

Het is volgens de stichting steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Sommigen krijgen of hebben een betaalde baan en jongeren hebben andere prioriteiten, noemt een woordvoerder als mogelijke oorzaken van het tekort. De organisatie moet vaker dan ze lief is een beroep doen op de driehonderd betaalde krachten. Slachtofferhulp start maandag met een campagne om nieuwe vrijwilligers te werven.

Niet alleen kent Slachtofferhulp een tekort aan vrijwilligers, ook financieel gaat het de stichting niet voor de wind. In het jaarverslag van enkele maanden geleden werd de verwachting uitgesproken dat het kabinet tien procent van het budget schrapt. Vorig jaar had de stichting 18,4 miljoen euro te besteden. Directeur Smit vreest een teruggang in de dienstverlening. "Als de bezuiniging doorgaat, dan moet ik ergens schrappen. Het is dan denkbaar dat Slachtofferhulp niet langer 24 uur per dag bij een crisis inzetbaar is."

Slachtofferhulp stond vorig jaar een recordaantal van 109.000 slachtoffers bij. Dat waren er ruim 6750 meer dan in 2006.