8 jaar + tbs geëist voor Drutense tuinmoord

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die zijn vrouw in hun Drutense tuin doodstak. Het OM gelooft dat de 49-jarige S. B., gedreven door een waanidee over ontrouw, haar eerst neerstak en vervolgens zichzelf.

De vrouw stierf 19 november terwijl hun twee zoons boven lagen te slapen. Haar man heeft na de nachtelijke steekpartij iets gedronken, ging op een matras liggen en viel in slaap. Buren die 's nachts wakker werden maar geruststellende geluiden van de man achter de schutting hoorden, vonden de vrouw 's ochtends dood in de tuin.

Onderzoek door het Pieter Baan Centrum liet zien dat de man waanideeën heeft. B. geloofde dat zijn vrouw vreemd ging, zich prostitueerde en aan pornofilms meewerkte. B. dacht ook dat zij hem eerst aanviel en hij zich moest verdedigen. Zijn advocaat vroeg daarom ook vrijspraak.

De officier van justitie gaat uit van moord, die vanwege de geestestoestand van de verdachte verminderd toe te rekenen is. B. heeft tijd gehad om van zijn daad af te zien, en daarna te pogen om zijn vrouw te redden. In plaats daarvan liet hij haar doodgaan terwijl hij sussende woorden sprak.

Zonder behandeling is de kans op herhaling volgens de deskundigen groot, omdat hij de waan inmiddels op zijn schoonfamilie heeft gericht. De officier van justitie vindt aanvullende tbs met verpleging daarom veiliger voor de maatschappij dan alleen celstraf.

De rechtbank in Arnhem doet uitspraak op 9 september.