Indiase hindoe-extremisten steken christelijk weeshuis in brand

In het oosten van India is een non om het leven gekomen nadat extremistische hindoes een weeshuis in brand hadden gestoken. Het weeshuis werd gerund  door christelijke missionarissen. Bij de brand raakte ook een priester zwaar gewond.

De non en de priester zaten in het weeshuis in het dorpje Khuntapali opgesloten en konden niet bijtijds wegkomen, toen de gewelddadige hindoes de bewoners sommeerden het complex te verlaten.

Het gebied waar het incident plaatsvond, het westen van de deelstaat Orissa, is al langer toneel van religieuze spanningen. Hindoes verwijten de missionarissen, die daar vooral werken met arme stammen, mensen via dwang of omkoping te bekeren. Kerken ontkennen dit. 

In het al eerder genoemde dorpje Khuntapali was het dit weekend al uiterst onrustig vanwege de moord op een hindoeleider en vier anderen door communistische rebellen uit een ander district in Orissa.

India, met ruim 1,1 miljard ingezetenen na China het land met de meeste inwoners ter wereld,  bestaat voor 84% uit hindoes. Slechts 2,4% is christen.