Jongeren eerder slachtoffer

Jongeren blijken het grootste risico te lopen op een ongeval of geweldsdelict. Preventie is een belangrijke pijler om dit terug te dringen.

De afgelopen jaren zien we een afname van het aantal doden als gevolg van ongevallen, zelfmoord en geweld. Dit is onder meer te danken aan preventie en traumazorg. Ieder jaar melden zich toch nog 900.000 mensen bij spoedeisende hulp om zich te laten behandelen voor hun letsel.

Met deze cijfers komen het RIVM, Consument en Veiligheid en het Erasmus Medisch Centrum in hun rapport 'Let op letsels'. Uit hun onderzoek blijkt tevens dat jaarlijks zo'n 5.300 mensen overlijden als gevolg van hun verwondingen. Dit komt vooral voor onder fietsers, slachtoffers van valongevallen en suïcide. Wel moet er meer aandacht uitgaan naar een betere samenwerking en onderzoek naar de werkzaamheid van interventies.

De onderzoekende instanties concluderen dat letsels een groot probleem vormt voor de volksgezondheid. Bovendien moet de samenleving hiervoor 3,6 miljard euro per jaar ophoesten. In dit bedrag zitten alleen de medische kosten en de kosten voor ziekteverzuim. Buiten beschouwing zijn materiële kosten gehouden evenals economische schade die bijvoorbeeld ontstaat door files na een verkeersongeval.

Samenwerking kan onder meer leiden tot een ontmoedigingsmaatregel voor bijvoorbeeld het gebruik van alcohol. Dit zal effect hebben op de verkeersveiligheid , vallen, geweld en zelfmoord. Ook is het van belang dat de organisaties zich gezamenlijk richten op jongeren omdat deze een verhoogd risico hebben slachtoffer te worden van verkeersongevallen en geweld.

Persbericht RIVM

Door: DAG / Joyce Beckker