Bos compenseert gedupeerden woekerpolis niet

De overheid gaat mensen die een woekerpolis hebben afgesloten niet compenseren. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vindt dat het niet aan de overheid is om mee te betalen aan een vergoeding voor consumenten die zijn gedupeerd door een woekerpolis.

De bewindsman vindt het heel vervelend voor mensen die het schip in zijn gegaan, maar de overheid is geen contractpartij en kan en gaat getroffenen dan ook niet compenseren voor de opgelopen financiële schade.

Bos reageerde op een oproep van de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke, die de overheid eerder vandaag een onbetrouwbare partner noemde. Honderdduizenden werknemers zouden in 2002 en 2003 schade hebben opgelopen omdat de premies voor bedrijfsspaarregelingen niet langer fiscaal aftrekbaar waren. Werknemers die een langdurige verplichting waren aangegaan, besloten daarop minder in te leggen. Door die lagere inleg zouden opbrengsten zijn verdampt.

De overheid is volgens Wabeke vanwege het afschaffen van de fiscale voordelen medeverantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten. Een woordvoerder van Bos wijst erop dat de maatregel in 2001 uitvoerig is besproken in de Tweede Kamer.