Staking dupeert mogelijk duizenden vakantiegangers

De aangekondigde staking dinsdag door piloten van Transavia.com dupeert mogelijk zo'n 5200 passagiers. In totaal veertig vluchten dreigen door de staking die dag uit te vallen, bevestigde een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij vanavond.

Piloten van Transavia.com leggen dinsdag van twee uur 's nachts tot vijf uur in de middag het werk neer. De Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft daar vrijdag toe opgeroepen. De vliegers en Transavia.com zijn al enige tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. De VNV heeft Transavia.com donderdag een eindbod gedaan met daaraan gekoppeld een ultimatum. Dat liep vrijdagochtend af.

Volgens een woordvoerder van de VNV is 75 procent van de piloten bij Transavia.com lid van de vereniging en zijn zij dus gehouden aan het opvolgen van de oproep tot het neerleggen van het werk. De VNV zegt zich te realiseren dat deze actie "invloed zal hebben op het publiek en betreurt dat".

Transavia.com en de VNV onderhandelen al sinds januari over een nieuwe cao die per 1 april van dit jaar had moeten ingaan. Belangrijkste twistpunt is de hoge werkdruk die volgens de vliegers wordt veroorzaakt door extra lange vluchten. Zij pleiten er dan ook voor dat zij dan mogen overnachten in de stad van aankomst. Ook willen de piloten meer salaris en zeggen zij steeds minder vertrouwen in het management te hebben.

Transavia is zeer teleurgesteld over de oproep tot acties. "Wij hebben vlak voor het aflopen van het ultimatum nog een tegenvoorstel neergelegd waarin we verregaand tegemoetkomen aan de eisen van de VNV", aldus de woordvoerster van Transavia. "In reactie hierop heeft de vakbond voor vliegers de onderhandelingen afgebroken en acties aangekondigd."

Transavia.com denkt dat er nog steeds 'voldoende mogelijkheden zijn' om tot goede cao-afspraken te komen. De luchtvaartmaatschappij zegt de komende dagen nog het maximale te zullen doen om tot een oplossing te komen.

 


Blijft dinsdag aan de grond  (foto: ANP)