Schapen ingezet als snelheidsremmer

Om de snelheid in het Belgische Eeklo te verlagen, komt het dorp met een natuurlijke verkeersdrempel. De Belgen willen namelijk schapen inzetten om de snelheid eruit te halen.

Vereniging Pro Natura wil de wolfabriekjes in de bermen van landelijke wegen laten grazen. Op deze manier zal een automobilist eerder geneigd zijn het kalmer aan te doen, zo denkt men. "Chauffeurs hebben vaak de neiging om op landwegen veel te hard te rijden en vormen een gevaar voor wandelaars en fietsers", legt voorzitter Johan De Beule uit. "Wanneer ze zich door een kudde schapen moeten wringen, zijn ze echter gedwongen om te vertragen."

De beesten zullen telkens over een stuk van zo'n tweehonderd meter grazen. Het perkje wordt afgeschermd door speciale drempels die het verkeer afremmen en de kudde bij elkaar houden. De speciale drempels bevatten een laag water met daaroverheen een rooster. Omdat de schapen de diepte van het water niet kunnen inschatten, zullen ze niet over de drempel heen durven.

Vooralsnog gaat het hier om een experiment, dat zal worden uitgevoerd op een stuk weg dat is afgesloten voor autoverkeer. Mocht het plan zijn geslaagd, dan willen ze het echt gaan invoeren. "Wij willen het beroep van herder de moderne tijd inloodsen. Schapen kunnen veel breder worden ingezet dan enkel als grasmachine. In dit experiment willen we onderzoeken hoe ze de verkeersveiligheid kunnen verhogen", vindt De Beule.


Nu maar hopen dat ze geen gekke dingen uitspoken met de natuurlijke drempels