'Moslimdiabeet moet ramadan mijden'

Moslims die suikerziekte hebben, kunnen beter niet meedoen aan de ramadan. Dat stellen onderzoekers deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze raden patiënten met diabetes nadrukkelijk af om te vasten vanwege een groot risico op complicaties. De ramadan begint over anderhalve week op 2 september.

Volgens de onderzoekers behoren allochtonen tot de belangrijkste risicogroepen voor suikerziekte. Dat zou komen doordat zij met meer overgewicht kampen en minder lichaamsbeweging hebben. Als ze dan meedoen aan de ramadan, hebben ze minder controle over hun bloedsuikerwaarden.

Het Suikerfeest, dat aan het einde van de ramadan wordt gehouden, is volgens de onderzoekers voor diabeten al helemaal uit den boze. Dan worden vaak zoete dingen gegeten die kunnen leiden tot een te hoge waarde van de bloedsuikerspiegel.

De onderzoekers, onder wie de internisten Eelco Meesters en Victor Gerdes van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, raden de vastende diabeten aan zich onder controle te stellen van hun huisarts. Die kan de patiënt wijzen op het belang van gezonde voeding.

Bij diabetes kan het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer zelf in evenwicht houden. Als insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt, zijn werk niet kan doen, loopt dit gehalte veel te hoog op. Wanneer lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat schadelijk voor alle delen van het lichaam. Diabetespatiënten nemen extra insuline in om de bloedsuikerwaarde zelf in evenwicht te houden.