Marine doet cokevangst van 4200 kilo

Het marinefregat Hr. Ms. Van Speijk, varende onder de Nederlandse vlag, heeft in het Caribische gebied 4200 kilo cocaïne onderschept. Defensie meldde vandaag dat de partij coke werd aangetroffen in een Panamees vrachtschip. Deze drugsvangst van de marine is de grootste ooit in het Caribische gebied.

Ten zuiden van Peurto Rico werd het Panamese vrachtschip aangehouden, dat onderweg was van Venezuela naar Europa. In het vrachtruim werden 167 balen drugs aangetroffen van 25 kilo ieder. De drugs werden gevonden in verschillende compartimenten na een 36 uur durende zoektocht door het schip.

Als het Panamese schip Europa zou bereiken en de drugs aldaar verkocht zouden worden, dan zou het circa 50.000 euro per kilo opleveren, wat 200 miljoen euro voor de hele partij zou betekenen.

De Van Speijk deed sinds zaterdag mee aan een grootschalige operatie tegen drugssmokkel. Het hoofdkwartier in Curaçao, dat de operatie coördineerde, had maandag genoeg informatie om het schip te gaan doorzoeken. Medewerkers van de Amerikaanse Coast Guard waren aan boord van het multipurpose fregat en hebben het vrachtschip geënterd .

Het Nederlandse marineschip blijft tot eind dit jaar in het betreffende gebied.