OS: IOC-voorzitter vindt Bolt respectloos

Jacques Rogge is niet te spreken over de manier waarop sprinter Usain Bolt zijn olympische overwinningen op de 100 en 200 meter heeft gevierd. Volgens de IOC-voorzitter legt de Jamaicaan een gebrek aan respect voor zijn tegenstanders aan de dag. "Dit is niet het gedrag dat past bij een kampioen", vindt de Belg.

Bolt vierde zijn overwinning op de 100 meter door zich nog tijdens de race op de borst te kloppen en riep na zijn winst op de 200 meter 'Ik ben de nummer één' voor het oog van de camera's. "Ik begrijp die vreugde wel", zegt Rogge. "Maar dat kan hij ook op een andere manier uiten. Met zijn gedrag op de 100 meter straalde hij iets uit van 'pak me dan als je kan'. Het zou leuk zijn als hij wat meer respect toont voor de andere atleten."

De Jamaicaan, die donderdag zijn 22e verjaardag viert, bouwde na afloop zijn feestjes samen met zijn supporters en had nauwelijks oog voor zijn tegenstanders. "Ik zou graag zien dat hij meteen na de finish een handje schudt of iemand een klop op zijn schouder geeft. Hij moet de andere sprinters niet negeren. Gelukkig is hij nog jong. Vroeg of laat zal hij het wel leren."

Over de sprintkwaliteiten van Bolt, die op beide afstanden een wereldrecord liep, kan Rogge alleen maar lovend zijn. "Ik plaats hem in dezelfde categorie als Jesse Owens. Zijn sprints bevinden zich in een compleet andere dimensie." Bolt kan deze Spelen ook nog goud pakken met Jamaica op de 4x100 meter.


'Bolt respectloos'  (foto: DAG)

Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!