'Terreuraanslag in Denemarken nabij'

Denemarken kan elk moment getroffen worden door een terroristische aanslag als gevolg van de cartoons over de profeet Mohammed en de militaire betrokkenheid bij missies in Irak en Afghanistan. De terreurdreiging is op dit moment de hoogste sinds jaren. Dat zegt de Deense inlichtingendienst PET vandaag in zijn rapport.

Het jaarlijkse rapport liet eveneens weten dat de dreiging ook geldt voor Deense belangen in het buitenland. Begin juni kwamen zes mensen om het leven nadat een autobom explodeerde vlak buiten de Deense ambassade in Islamabad in Pakistan.

De terreurdreiging voor Denemarken is toegenomen nadat in februari een cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband opnieuw werd gepubliceerd. De islamitische wetgeving is tegen iedere vorm van weergave van de profeet, zelfs als die positief is, omdat het zou leiden tot idolatrie.

Ook de aanwezigheid van Deense troepen in Irak en Afghanistan verhoogt de terreurdreiging. Deense troepen zijn vorig jaar uit Irak teruggetrokken, maar in Afghanistan zitten nog zeshonderd soldaten als onderdeel van een NAVO-missie.

Sinds 2005 heeft de Deense politie vier mogelijke terreurdaden verijdelt, waarbij voornamelijk in Denemarken opgegroeide terroristen waren betrokken. De laatste terreuraanslag in Denemarken was in 1985, toen een bom ontplofte buiten de kantoren van de luchtvaartmaatschappij North West Orient. Bij de aanslag viel één dode en zestien mensen raakten gewond.