Alcoholvoorlichting voor Poolse werknemers

Heldere regels en preventie moeten het alcohol- en drugsgebruik onder Poolse werknemers in Nederland tegengaan. De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en adviesbureau Roder Consult willen met een campagne voorkomen dat Polen en andere buitenlandse medewerkers onder invloed de werkvloer opstappen.

De VIA, branchevereniging van uitzendbureaus, heeft geen cijfers over alcoholmisbruik op de werkvloer door Polen. Maar de leden hadden speciaal om hulp gevraagd bij de aanpak van alcoholproblemen, met name onder Polen, zegt VIA-directeur Gerlof Roubos. "Natuurlijk is het niet zo dat alle Polen drinken, maar toch zie je dat vooral als ze dicht op elkaar wonen, bijvoorbeeld in oude kloosters of leegstaande hotels, het vaker uit de hand loopt."

De brochures, posters en stickers zijn enkel in het Pools verkrijgbaar, omdat de meeste buitenlandse medewerkers in Nederland uit Polen komen. In het voorlichtingsmateriaal wordt uitgelegd wat drank en drugs zijn, wat de gevaren kunnen zijn en welke regels Nederland hanteert. Leden van de VIA kunnen het materiaal onder hun Poolse werknemers verspreiden. Voor de campagne is ook een tweetalige website alkohol-narkotyki-i-ja.com ('alcohol, drugs en ik') gelanceerd.

De VIA biedt verder trainingen voor intercedenten en leidinggevenden van aangesloten uitzendbureaus aan, zodat ze alcohol- en drugsproblemen eerder kunnen herkennen. Ook worden werkgevers aangespoord duidelijke regels over drank- en drugsgebruik op te stellen en een duidelijk handhavingsbeleid te voeren. Het is ook belangrijk de communicatie met de werknemers goed te regelen. Met de voorlichting hopen de VIA en Roder Consult meer draagvlak onder de werknemers te kweken voor die regels.

In september vorig jaar besloot een uitzendbureau in Wateringen Poolse medewerkers elke maandagochtend een blaastest te laten doen. Bij een promillage hoger dan 0,5 mogen zij niet aan de slag. Volgens het uitzendbureau dronken de werknemers uit verveling veel in hun vrije tijd. Roubos zoekt de oplossing liever in voorlichting en preventie dan in controle. Voor zover hij weet, is het Wateringse uitzendbureau het enige dat wekelijks controleert. "We houden het liever wat menselijker, een blaastest is zo politie-achtig", vindt Roubos.