Duyvendak haalt uit naar politiek

Het vorige week opgestapte GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak haalt in zijn boek, dat hij vanmiddag presenteert, hard uit naar alle andere politieke partijen. Volgens hem steken zij hun kop in het zand en doet alleen GroenLinks genoeg voor het milieu.

Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) is 'veel te naïef voor de politiek'. Duyvendak is verder teleurgesteld in PvdA-Kamerlid Diederik Samsom, die net als hijzelf een actieverleden heeft, maar nu het in Duyvendaks ogen lakse kabinetsbeleid verdedigt. In theorie milieuvriendelijke partijen als de ChristenUnie en de SP laten het volgens Duyvendak vaak afweten.

De media moeten het ook ontgelden. Kranten en tv-programma's wilden vaak geen aandacht besteden aan voorstellen van Duyvendak, omdat er toch geen Kamermeerderheid voor was. "Als het over Wilders gaat volgen ze die redenering niet", klaagt Duyvendak.

Duyvendak presenteert het boek, getiteld 'Klimaatactivist in de politiek', vanmiddag in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. In de aankondiging van zijn boek bekende Duyvendak een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken in 1985. Door de ophef die daarover en over latere onthullingen ontstond trad hij vorige week terug als Kamerlid.

Slechts het eerste van de vier hoofdstukken is gewijd aan Duyvendaks verleden als kraker en activist. Behalve bij EZ brak hij ook in bij militaire bunkers en opslagplaatsen, onder meer om mobiele operatiekamers te stelen en naar de Derde Wereld te laten verschepen. Hij zat herhaaldelijk vast, onder meer in de Scheveningse gevangenis op het moment dat Rita Verdonk daar directeur was.

Duyvendak betuigt geen spijt, maar zegt wel dat hij 'steeds resoluter' werd in zijn afwijzing van geweld. "De eis dat je binnen de grenzen van de wet moet blijven, ontwikkelde zich gaandeweg." Over illegale acties heeft hij naar eigen zeggen een negatief oordeel gevormd. "Ik nam en neem er afstand van."

Duyvendak zegt verder dat het verkeerd was dat GroenLinks bij de afgelopen kabinetsformatie niet aan de onderhandelingen wilde deelnemen. "Het schadelijke gevolg was dat we de indruk wekten niet in macht te zijn geïnteresseerd", schrijft Duyvendak. Partijleider Femke Halsema erkende eerder een 'naïeve inschatting' te hebben gemaakt.


'Klimaatactivist in de politiek'  (foto: DAG)