Laurence Fishburne in CSI als vervanger Gil Grissom

Laurence Fishburne komt de cast van de Amerikaanse televisieserie Crime Scene Investigation versterken. Dat lieten de makers van de serie maandag weten. Hij vervangt hoofdrolspeler William Petersen, beter bekend als Gil Grissom.

Petersen behoorde tot de vaste cast sinds het begin van de CBS-serie over een team forensisch onderzoekers uit Las Vegas in 2000. Vorige maand kondigde hij zijn vertrek aan per begin volgend jaar. Petersen verlaat de serie niet volledig: als uitvoerend producent blijft hij aan.

Fishburne gaat de rol spelen van een rechercheur die een groot geheim met zich meedraagt. Het karakter wordt in de negende aflevering van het aankomende tiende seizoen geïntroduceerd.

De acteur was voor de makers van de politieserie de eerste keuze als vervanger van Petersen. "Hij is een krachtige en intense acteur", lieten de uitvoerend producenten weten in een verklaring.

Fishburne verklaarde dat hij zelf nog nooit een aflevering van CSI had gezien voordat hij werd benaderd. Maar na het zien van oude afleveringen was hij naar eigen zeggen direct overtuigd. "Wow, dit gaat zeker werken", herinnerde hij zich zijn gedachten. Fishburne liet weten dat hij ook in films blijft spelen, en CSI ziet als 'een welkome afwisseling'.

De 47-jarige Fishburne ontving in 1993 een Oscar voor zijn vertolking van Ike Turner in de film 'What's love got to do with it' en in 1992 een Tony Award voor zijn rol in de film 'Two trains running'.  Verder heeft hij een niet onbelangrijk rolletje gehad in een obscuur filmpje genaamd 'The Matrix'.

De makers van de serie lichtten overigens ook een tipje van de sluier op over hoe Gil Grissom uit de serie wordt geschreven. Ze lieten weten dat de leider van het onderzoeksteam zijn leven wil overdenken na ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen.


Laurence Fishburne in CSI als vervanger Gil Grissom  (foto: DAG/AP)