Aanleg 2e Maasvlakte begint in september

Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) maakte vandaag bekend dat er volgende maand wordt begonnen met de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Ondanks het beroep dat nog loopt tegen de verleende vergunningen, wil het Havenbedrijf niet wachten op de uitspraak.

Het Havenbedrijf heeft alle vertrouwen in de uitspraak in het beroep tegen de verleende vergunningen. Het beroep zou vooral gericht zijn op het gebruik van de Tweede Maasvlakte en niet op de aanleg zelf. "Gezien de vele grondige en uitgebreide onderzoeken die aan de vergunningaanvraag ten grondslag liggen, zien we de afhandeling van de procedures met vertrouwen tegemoet", aldus directeur Smits.

Een begin van de aanleg wordt gemaakt met zand dat uit de Yangtzehaven wordt gebaggerd. Via persleidingen wordt het zand richting de plek van het nieuwe industriegebied getransporteerd. Later wordt er ook een zachte kustwering aangelegd.

Veertig procent van het totale oppervlakte is al verdeeld onder drie bedrijven. APM Terminals, Euromax en Rotterdam World Gateway hebben al een plaats voor een containerterminal bemachtigd. Verder zullen er distributie- en chemische bedrijven komen. De bedoeling is dat Rotterdam met de komst van Maasvlakte 2 de concurrentiepositie verstevigt. De Rotterdamse haven is de grootste van Europa en de op een na grootste van de wereld. Alleen Shanghai is groter. Het eerste containerschip moet in 2013 aanmeren.