Kabinet niet tegen scherp islam-debat

Een scherp debat over de islam en de integratie van minderheden moet kunnen. Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Integratie vandaag gezegd. Zij "nuanceert" daarmee de conclusie van de Europese waakhond voor de mensenrechten (ECRI) dat discriminatie van moslims groeit in Nederland.

De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) stelde in februari dat de islamofobie snel aan terrein wint. Volgens Vogelaar uiten burgers in het scherpe debat echter "reële zorgen waaraan niet zomaar voorbij kan worden gegaan". Het benoemen van problemen moet wel op een respectvolle en constructieve manier gebeuren, vindt zij.

Eerder stelde de minister dat de harde taal van Kamerleden als Geert Wilders, Rita Verdonk en Henk Kamp tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen alleen maar aanscherpen.

De ECRI stelde in februari dat de afkeer jegens moslims sinds 2000 dramatisch zou zijn gestegen. Spanningen zouden zijn gevoed door nationale en internationale gebeurtenissen zoals de radicaalislamitische aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten en de aanslag op Theo van Gogh door een extremistische moslim in 2004.


Minister Ella Vogelaar   (foto: ANP)