Alle agenten op computerles

Nederlandse agenten moeten op computerles. Zo kunnen ze de specialisten van de digitale recherche wat meer ontlasten. Steeds vaker krijgt de politie namelijk te maken met digitale criminaliteit.

Dat meldt de Telegraaf vandaag. Volgens de krant leren de agenten niet alleen de basisbeginselen van het digitaal rechercheren, maar richt de cursus zich vooral op het zo goed mogelijk veilig stellen van data op computers, telefoons en opslagmedia als mp3-spelers en USB-sticks.

De digitale informatie bevat vaak een schat aan bruikbare informatie voor de politie, en lang niet meer alleen bij zaken waar de computer ook echt een rol speelt. Aan de hand van de computer is vaak veel te vinden over het motief van daders, er kan bewijs van voorbereidingen op staan en het kan worden gebruikt bij controle van bijvoorbeeld een alibi of het onderzoeken van de contacten van een verdachte met anderen.

Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen worden er nu te vaak experts ingeroepen voor zaken die agenten prima zelf kunnen, zoals het veiligstellen van een computer die tijdens een huiszoeking wordt gevonden. "Dat is voor digitale rechercheurs een routineklus, maar kost relatief veel tijd en energie. Ze worden bij nacht en ontij opgeroepen" aldus een woordvoerder tegen de Telegraaf. Volgens de Raad kunnen agenten dat soort werk na een cursus ook prima zelf. De digitale rechercheurs kunnen zich dan beter richten op de ingewikkelde technische zaken.

Nu de politie steeds meer gebruik maakt van digitaal bewijsmateriaal zijn er steeds meer gespecialiseerde IT'ers nodig in de dienst. Via allerlei wervingscampagnes zijn verschillende politieregio's nu op zoek naar IT'ers die zich bezig willen gaan houden met digitale recherche. Onlangs zocht de politie ook naar een aantal burgers om mee te helpen bij internetonderzoek en op sites als Marktplaats en YouTube te zoeken naar vermoedelijke misdrijven.

Meer multimedia