Staat betaalt onderduiken verkrachtingslachtoffer

De Nederlandse staat draait alsnog op voor de onkosten die een Eindhovense en haar bedrijf hebben gemaakt omdat zij in november vorig jaar twee weken moest onderduiken.

De 38-jarige vrouw en haar familie werden op een schuilplaats ondergebracht nadat de man die haar verkrachtte door een fout van de rechtbank in Den Bosch op vrije voeten kwam.

In eerste instantie wees de hoofdofficier van justitie in Den Bosch de schadeclaim af. Het college van procureurs-generaal heeft die beslissing nu teruggedraaid en zijn excuses aangeboden, bevestigde het slachtoffer vandaag naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad. Ze is blij dat de onkosten (enkele duizenden euro's) worden betaald maar tevens ontdaan omdat ze daar zelf achteraan moest en een positief besluit zo lang op zich liet wachten.

De destijds 27-jarige verdachte Eindhovenaar Andrónic Antanasio S. kwam vrij uit voorarrest omdat zijn zaak was beoordeeld door een onbevoegde rechter. Justitie ging met succes in beroep tegen de vrijlating maar de man meldde zich pas later weer bij de politie. Het OM maakte daarom indertijd zijn identiteit bekend. In april werd S. veroordeeld tot vijf jaar celstraf.