'Politielogo onderpissen mag'

Een ietwat opmerkelijke uitspraak van de politierechter in Hilversum is deze week nogal ongemerkt gepasseerd. Rechter  F. Marcus oordeelde namelijk dat een sticker waarop het poppetje Calvin een politielogo onderpist, niet strafbaar is.  Dat is opmerkelijk daar er in het verleden meerdere mensen zijn beboet die hetzelfde embleem op een jas of een T-shirt hadden staan.

Zo werd in januari 2007 in Hellevoetsluis een 16-jarig meisje op de bon geslingerd die een vergelijkbaar embleem op een jas droeg en werd bij een 15-jarige Groninger een jas in beslag genomen. En in 2006 waren er ook al enkele gevallen waarbij dergelijke jassen ingenomen werden.

Een 28-jarige inwoner van Naarden mag van de politierechter echter gewoon met twee stickers met het 'politiepis-embleem' op zijn autoruit blijven doorrijden.  Een agent had hem dit jaar dan wel op de bon geslingerd (100 euro); de rechter vond er niets strafbaars aan. Rechter Marcus stelde afgelopen week dat hij in dit geval de vrijheid van meningsuiting belangrijker vindt, dan het bestraffen van de Naarder.  Ook vindt hij de afbeelding geen belediging van een individuele politieagent of het hele politiekorps.

Mag op autoruit geplakt