Plasterk: emancipatieprijs voor man

Minister Plasterk van Onderwijs zal vanaf volgend jaar een emancipatieprijs uitreiken aan mannen die het goede voorbeeld geven in de verdeling van zorg- en werktaken. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat deze 'Uit het keurslijfprijs' jaarlijks op vaderdag wordt uitgereikt.

De plannen van de minister houden niet op bij de emancipatieprijs. Zo wil hij op vaderdag ook bekende Nederlanders aanwijzen die door hun verdeling van werk en zorg als rolmodel fungeren. Verder zou hij graag zien dat het personeelsbeleid van bedrijven meer op het gezin is gericht. Plasterk denkt daarbij aan flexibele werktijden voor zowel vrouwen als mannen, maar ook aan het mogelijk maken van een carrièreswitch als de kinderen wat ouder zijn.

Plasterk haalt tot slot de seksuele opvoeding van jongens aan. Hij is van mening dat hier meer aandacht aan moet worden besteed. "Weerbaarheid bij jongens gaat eerder om het kunnen weerstaan van de groepsdruk als het gaat om het benaderen van meisjes", aldus de minister.

Plasterk kreeg eerder kritiek op zijn emancipatienota. Bij de behandeling daarvan ging het vooral om de vrouw. Veel fractiewoordvoerders maakten duidelijk dat de emancipatie van de man ook de nodige aandacht verdient, aangezien hier ook nog een en ander te verbeteren valt. Plasterks nieuwe ideeën sluiten goed aan bij het Plan van de Man dat fractievoorzitter Hamer van de PvdA presenteerde tijdens het debat over de emancipatienota.