'Geen reanimatie in verzorgingshuis Amersfoort'

Bewoners van het St.Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort worden niet meer gereanimeerd, tenzij iemand expliciet aangeeft dat wel te willen. Daarover is een brief gestuurd aan de bewoners van het verzorgingshuis en hun familie, schrijft het AD vandaag. In het schrijven staat dat reanimatie bij 70-plussers zo schadelijk is, dat de levenskwaliteit ernstig kan verminderen.

Bewoners en brancheorganisaties in de zorg reageren geschokt. De dochter van een bewoner spreekt in de krant van een opruimmentaliteit. De Nederlandse Hartstichting noemt de leeftijdsgrens voor reanimatie 'belachelijk'. Volgens de stichting blijkt uit recent onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam dat 89 procent van de overlevenden na reanimatie nog zelfstandig kan functioneren.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie zou de aankondiging te kort door de bocht te vinden. Volgens de vereniging moet reanimatie per geval worden overwogen. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisartsen is verbaasd. In verpleeghuizen zou een dergelijk beleid volgens een woordvoerder gerechtvaardigd zijn, maar in een verzorgingstehuis wonen volgens haar nog veel vitale ouderen.

Het verzorgingshuis in Amersfoort laat in de krant weten dat het beleid met de cliëntenraad is afgestemd. Het grootste deel van de bewoners wil niet worden gereanimeerd, licht een woordvoerder toe. In het huis wonen 98 ouderen.