Begrip voor opstappen Duyvendak

De politieke partijen in Den Haag hebben met begrip gereageerd op de beslissing van GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak om op te stappen. "Gezien zijn activiteiten in het verleden lijkt ons dit de verstandigste weg", zei CDA-kamerlid Van Haersma Buma.

Ook de PvdA zegt de beslissing te begrijpen en te respecteren. VVD en SP noemen de kwestie een interne aangelegenheid van GroenLinks. De jongerenafdeling van GroenLinks, DWARS, betreurt het aftreden van Wijnand Duyvendak. De club vindt het extra zuur dat Duyvendak is afgetreden vanwege de negatieve beeldvorming in de media.

Duyvendak kwam in opspraak door zijn activistische verleden. Hij was in 1985 als milieu-activist betrokken bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. De inbraak leidde tot bedreiging van ambtenaren en tot brandstichting. Duyvendak stelde gisteren op een persconferentie dat hij van de bedreiging en brandstichting niets wist en nam er nadrukkelijk afstand van. Ook noemde hij zijn acties van toen verwerpelijk.

Hij legt zijn functie als kamerlid neer om zijn handen vrij te hebben voor zijn verdediging.