Nederlandse tekeningen uit Jappenkampen online

De website Het Geheugen van Nederland heeft vandaag een collectie oorlogstekeningen gepubliceerd, gemaakt door gevangenen in de Jappenkampen in Nederlands-Indië. De tekeningen geven een impressie van het leven van de Nederlandse en Indische geïnterneerden, waarvan nauwelijks foto's bestaan.

Morgen is het 63 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Azië door de overgave van Japan ten einde kwam.

De gevangenen tekenden over honger, arbeid en corvee in de kampen. Een deel van de bijna vijfduizend tekeningen laat ook de zware arbeid langs de Birmaspoorlijn zien. Ziekte en dood kwamen als thema ook aan bod, maar vaker verbeeldden de geïnterneerden hun vrijetijdsactiviteiten, zoals muziek, spelletjes en cabaret.

Papier was schaars in de kampen, dus gebruikten de tekenaars bladzijden uit boeken of maakten ze meerdere tekeningen op één vel. Ze werkten onder meer met potlood, waterverf en houtskool. Tussen de tekeningen zitten ook werken van bekende kunstenaars, zoals John Gabriëlse, Charles Burki, Jan Kickhefer, Theo Goevriend en Frida Holleman.

Het einde van de oorlog in Azië wordt vrijdag op meerdere plaatsen in het land herdacht. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert een herdenking in het World Forum Convention Center in Den Haag, met aansluitend een bijeenkomst bij het Indische Monument.

De website geheugenvannederland.nl is een project dat gecoördineerd wordt door de Koninlijke Bibliotheek. Op de site worden bijzondere collecties van Nederlandse archieven, musea en bibliotheken beschikbaar gesteld.

GeheugenvanNederland/kamptekeningen