'Drugsbeleid dancefeesten is gevaarlijk'

Het 'zerotolerancebeleid' voor drugs op grote dancefestivals leidt tot 'kamikazegebruik'. Bezoekers nemen al vóór de ingang een grotere hoeveelheid aan genotmiddelen in dan normaal. Dat zegt Charles Dorpmans van Novadic-Kentron, een instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant.

Ook zouden bezoekers grotere gezondheidsrisico's nemen. Als zij zich door de drugs niet goed voelen, melden de gebruikers zich minder snel bij een EHBO-post. 'Ze zijn vaak bang om opgepakt te worden', zegt Dorpmans, die op dancefeesten voorlichting geeft over drugs.

Een VU-promovendus die onderzoek doet naar drugsgebruik bij dancefeesten is het met Dorpmans eens. De promovendus, Jan Krul, onderzoekt sinds 1995 drugsgerelateerde incidenten.

'Die liepen de afgelopen jaren dankzij goede voorlichting juist terug. Ik ben bang dat het ingevoerde zerotolerancebeleid die dalende lijn zal doorkruisen.' Het is een cultureel gegeven dat op dancefeesten drugs worden gebruikt, zegt Krul. 'Vanuit gezondheidsoverwegingen is een zerotolerancebeleid echt onzin.'

Zorgen over de gezondheid zijn volgens Dorpmans van Novadic-Kentron niet de voornaamste reden waarom gemeente, politie en justitie vaker kiezen voor een zerotolerancebeleid. 'Het heeft alles te maken met de uitstraling naar buiten toe. Op zulke grootschalige evenementen scoort de politie gemakkelijk publiciteit.'