Wetenschapsprijs voor astronome Kriek

De astronome Mariska Kriek krijgt dit jaar de Christaan Huygens Wetenschapsprijs voor haar proefschrift over sterrenstelsels in het jonge heelal. Op 16 oktober reikt minister van Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA) de prijs uit aan de 29-jarige onderzoekster, meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

Kriek studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde vorig jaar op een onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels. Ze ontdekte dat veel sterrenstelsels op zo'n elf miljard lichtjaar vroeger gevormd zijn dan tot dusver werd aangenomen.

Vorig jaar werd Kriek door de faculteit Wis- en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden uitgeroepen tot onderzoeker van het jaar. Momenteel werkt Kriek als onderzoekster aan de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten.

De Christiaan Huygensprijs wordt sinds 1998 uitgereikt in vijf wetenschapsgebieden. Ieder jaar staat een ander wetenschapsgebied centraal, dit jaar is dat ruimtewetenschappen. Aan de Christiaan Huygensprijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.