58 'nieuwe' doden Oost-Duitsland

De breuk van Duitsland in de BRD en de DDR heeft meer levens gekost dan tot nu toe werd gedacht. Het Berlijnse Muur-museum heeft vandaag de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de jaren tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 1961. De DDR voltooide de muur in Berlijn in dat jaar, maar over de periode ervoor is nog maar weinig bekend.

Eerder waren er echter ook al versperringen en hekken in Berlijn. Drie jaar na de oprichting van de DDR werd in 1952 de grens tussen Oost- en West-Duitsland al omheind en bewaakt. Ook werden er mijnenvelden en automatische wapensystemen aangelegd. De inwoners van de 'socialistische heilstaat' zochten namelijk massaal hun heil in het kapitalistische westen, en om leegloop te voorkomen werd het streng verboden zonder toestemming een land buiten het Warschaupact te bezoeken.

Het Berlijnse Muur-museum heeft in haar onderzoek 58 nieuwe slachtoffers ontdekt, waarmee het aantal burgerdoden in het Duitse grensconflict tussen 1945 en 1989 nu officieel tot 1303 is gestegen. Het museum blijft ondertussen doorzoeken, en zegt meer 'nieuwe' slachtoffers niet uit te sluiten.


Lou Reed - Berlin