Haarlem 'boos' op China om boekdrukkunst

Naar aanleiding van de openingsceremonie van de Olympische Spelen heeft de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders een brief gestuurd naar zijn collega in Peking. In de ceremonie afgelopen vrijdag was er aandacht voor de uitvinding van de boekdrukkunst, die door de Chinezen wordt toegeschreven aan hun landgenoot Pi Chang, die al in de elfde eeuw Chinese karakters zou hebben gedrukt.

Volgens burgemeester Schneiders is de boekdrukkunst echter in de vijftiende eeuw uitgevonden door de Haarlemmer Laurens Janszoon Coster.  De PvdA-bestuurder wijst er in de brief aan zijn ambtgenoot Wang Qisham op dat in de hoofdstad van Noord-Holland op de Grote Markt zelfs een standbeeld staat van Laurens Janszoon Coster. Een foto daarvan heeft hij bij het schrijven ingesloten.  De Haarlemse burgervader is bereid er een replica van te maken en op te sturen naar Peking, mits Qisham belooft het op het Plein van de Hemelse Vrede te plaatsen.

Of Schneiders ook brieven gaat sturen naar steden waar men gelooft dat de Duitser Johannes Gutenberg uit Mainz of zelfs de Vlaming Dirk Martens de boekdrukkunst heeft uitgevonden, is niet bekend.