Peiling: Grote verdeeldheid kiezers

Onder de Nederlandse kiezer is grote verdeeldheid en onduidelijkheid op wie ze nu zouden stemmen. De huidige regeringscombinatie van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft nog maar de voorkeur van 14 procent van de kiezers. Maar ook andere combinaties scoren niet meer dan 16 procent en ongeveer een kwart van de kiezers weet het gewoon niet. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Ruim een jaar geleden was nog bijna een kwart van de kiezers voor de huidige coalitie en 23 procent zag liever een kabinet van CDA, PvdA en SP. Nu heeft deze combinatie bij 16 procent de voorkeur. Bij eenzelfde percentage is nu ook een kabinet van CDA, ChristenUnie, VVD en PVV favoriet.

Net als in de peiling van vorige week staan alle coalitiepartijen op verlies. Het CDA blijft de grootste met 34 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat zijn er zeven minder dan bij stembusgang in 2006. De PvdA blijft steken op zestien zetels, terwijl de sociaaldemocraten momenteel 33 plekken in de Tweede Kamer hebben. De ChristenUnie komt uit op vijf zetels, tegen zes nu in de Kamer. Bij de oppositiepartijen is het stuivertje wisselen. Aan de linkerkant zakt GroenLinks een zetel ten opzichte van de peiling van vorige week en krijgt negen plekken in de Kamer. De SP stijgt met eentje tot negentien. Aan de rechterzijde daalt Trots op Nederland deze week met een zetel naar zeventien. De PVV krijgt er een bij en komt uit op veertien.