Poetin naar Noord-Ossetië

De Russische premier Vladimir Poetin is vanmiddag aangekomen in Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische regio Noord-Ossetië. Hij zal daar een bijeenkomst voorzitten over hulp aan Zuid-Osseten die voor de strijd in hun gebied naar het noordelijke, Russische deel van Ossetië zijn gevlucht. Dat hebben Russische nieuwsmedia gezegd.

Het Georgische offensief tegen de separatisten in zijn afvallige regio Zuid-Ossetië heeft volgens Rusland zo'n 1500 levens gekost. Georgië heeft al een staakt-het-vuren aangeboden, maar de Russische president Dmitri Medvedev liet zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush vandaag weten dat Georgië niet alleen zijn troepen uit Zuid-Ossetië moet terugtrekken, maar ook een rechtsgeldig document ondertekenen dat het geen geweld meer zal gebruiken. Hij sprak de hoop uit dat de Verenigde Staten Georgië daartoe zullen kunnen bewegen. Rusland moest wel ingrijpen, zei hij, om zijn burgers te beschermen en vrede af te dwingen.

De Russische gezant bij de NAVO in Brussel, Dmitri Rogozin, zei dat zijn land niet in oorlog is met Georgië en verwacht dat de NAVO zich buiten het conflict in Zuid-Ossetië zal houden. Rusland heeft troepen naar de afvallige Georgische regio gestuurd om Russische vredesmilitairen en burgers te beschermen, zei hij. Dat Rusland in Georgië ook buiten het directe conflictgebied aanvallen pleegt ontkende hij domweg.

Een staakt-het-vuren is volgens Rogozin pas mogelijk als de Georgische strijdkrachten het vuren staken en terugkeren naar de posities die zij voor het uitbreken van de vijandelijkheden bezetten. Voor het zover is kan geen zinnig politicus of militair leider erover denken vredesmilitairen naar Zuid-Ossetië te sturen, zei hij.