Eigenaar Iphone-site weg met tonnen

De eigenaar van Iphonehelpdesk.nl is met de noorderzon vertrokken. De afgelopen dagen zou er zeker zeven ton in stukjes naar verschillende rekeningen zijn weggesluisd. Zijn vertrek kan ook gevolgen hebben voor vakantiegangers en leden van een datingsite. Dat zegt Stichting Criminaliteitsbestrijding Nederland (SCN) die een gezamenlijke claim overweegt.

Het is geld door klanten aan de eigenaar, Rob van Z., betaald voor de levering van simlockvrije iPhones 3G. Die zijn echter nooit geleverd. De website is inmiddels offline.

Iphonehelpdesk.nl bood de simlockvrije toestellen aan voor 540 en 620 euro. De belangstelling bleek enorm en was zelfs zo groot dat het bedrijf de stroom telefoontjes en e-mails niet meer aankon. Na verloop van tijd werd de communicatie met het bedrijf steeds moeilijker. Klanten kregen niets geleverd en op het adres waar de BV's van Van Z. gevestigd waren, rest niets anders dan een leeg kantoor. Ook de huur van zijn woning is opgezegd; voor Stef Hendriks van SCN een aanwijzing dat het vertrek gepland was. Volgens Hendriks heeft Van Z. geen verleden als oplichter; van zijn andere (internet)bedrijven zijn nooit klachten bij hem binnengekomen.

Volgens de particuliere criminaliteitsbestrijder heeft Van Z. mogelijk de wijk genomen naar Rusland, maar ook Brazilië wordt niet uitgesloten. "De gelegenheid heeft waarschijnlijk de dief gemaakt", aldus Hendriks die niet denkt dat de drie tot vier medewerkers onder Van Z. iets te maken hebben met de zaak. "Zij schrokken ook toen ze afgelopen week het kantoor leeg aantroffen."

Meerdere bronnen hebben SCN gemeld dat Van Z. de afgelopen tijd enkele tonnen heeft opgenomen van zijn rekeningen; soms cash, soms overboekingen naar andere rekeningen. Volgens Hendriks had Van Z. kunnen weten dat hij niet zulke grote hoeveelheden van deze telefoons had kunnen leveren. De telefoons waren simpelweg niet in deze aantallen en in deze korte tijd beschikbaar. Uiteindelijk hebben een paar klanten een ex-AT&T iPhone gekregen. "Dit spelletje blufpoker is danig uit de hand gelopen", concludeert Hendriks.

Het vertrek van Van Z. luidt wellicht het eind in van meer websites. Zo was hij onder meer de beheerder van de datingsite Etnodating.nl en de reiswebsite Zreizen.nl. Deze zijn vooralsnog gewoon in de lucht en bij Zreizen zijn zelfs nog reizen te boeken. Ook prijken hier de logo's van ANVR en SGR, hoewel Zreizen zelf niet is aangesloten bij deze organisaties. De website fungeert namelijk als intermediair van reisbureau Go Mundo, dat wel lid is van de garantiefondsen. De klanten van Zreizen zouden volgens Dick Gussen van Go Mundo wel gewoon op reis kunnen, aangezien de klanten rechtstreeks aan Go Mundo betalen. Hoe het met de betalende leden van Etnodating zit, is onduidelijk.

SCN heeft nog geen idee hoe groot de schade precies zal zijn. Er wordt uitgegaan van minimaal vijf ton, maar er melden zich nog steeds gedupeerden, waardoor de uiteindelijke schade in de miljoenen kan lopen. Veel gedupeerden reageren emotioneel, omdat ze de telefoon van hun spaarcenten besteld hebben. Dat gaat heel ver. Volgens Hendriks hebben andere Van Z.'s in Amsterdam hebben al telefonische bedreigingen gehad. SCN zal waarschijnlijk het initiatief nemen tot een gezamenlijke claim om het geld terug te krijgen. "Als Van Z. opgespoord en schuldig bevonden wordt, dan zal hij de komende twintig jaar die claim aan zijn broek hebben."