KLM pest reizigers zonder vliegtax

De KLM heeft een Belgisch echtpaar voor het blok gezet omdat ze een ticket zonder tax hebben gekocht maar wel via Schiphol vlogen. Het stel had een vliegreis naar Manilla geboekt via een Belgisch reisbureau. Als onderdeel van de ticket moesten ze vanuit België met de Thalys naar Amsterdam. Maar omdat ze met alternatief vervoer gingen en dus niet bij de Thalysbalie waren ingecheckt werd hun reis door de KLM in Schiphol geannuleerd en moesten ze voor meer dan 4000 euro nieuwe tickets kopen.

De KLM: "Wij verkopen vluchten van A naar B, in dit geval van Antwerpen naar Manilla via Schiphol. Onderdeel van het ticket was de treinreis van Antwerpen naar Schiphol. Toen de passagiers voor dat eerste traject niet kwamen opdagen, kwam de overeenkomst voor die geboekte trip dus te vervallen. Iedereen moet begrijpen dat producten in prijs nu eenmaal van het ene en het andere land verschillen. De benzine is aan de pomp in Duitsland ook goedkoper dan in Nederland. Maar dan moet je wel daar tanken. Zo is het ook met onze vluchten; die moeten dan wel daar beginnen”, aldus verkoopdirecteur Welmer Blom van KLM Nederland.

Pim de Vos, advocaat gespecialiseerd in luchtvaart en reizen, hekelt de opstelling van de KLM "Ik ken de boekingsstukken niet. Maar bij deze kwestie zijn wel kanttekeningen te plaatsen en die maken een uitspraak van de rechter wel interessant.” De Vos vraagt zich ook af of de vervoersvoorwaarden van de KLM wel van toepassing zijn omdat er ook een treinreis bij is betrokken. Het reisbureau heeft de schade inmiddels vergoed.