China verwerpt kritiek van Bush

De Amerikaanse president George Bush heeft zich niet met de binnenlandse aangelegenheden van China te bemoeien. De volksrepubliek zegt dit in reactie op de kritiek die Bush in Bangkok uitte op de mensenrechtensituatie in China. De president is momenteel onderweg naar Peking om de opening van de Olympische Spelen bij te wonen.

In een speech die was bedoeld om de visie van Bush over de Amerikaanse belangen in Azië uiteen te zetten, zei de president dat de Verenigde Staten fel gekant zijn tegen de repressie in de Volksrepubliek. Volgens Bush moet China de rechten van zijn burgers respecteren, wil het tot volle bloei komen en al zijn mogelijkheden benutten. De president was in de Thaise hoofdstad in het kader van een rondreis door Azië.

"Amerika is er fel op tegen dat in China politieke dissidenten en mensenrechtenactivisten en religieuze activisten achter de tralies worden gezet. Wij dringen aan op openheid en gerechtigheid, niet om onze overtuigingen op te dringen, maar om het Chinese volk in staat te stellen uiting te geven aan zijn eigen overtuigingen", zo stelde Bush. "De Chinese regering zet het volk op de eerste plaats en werkt toegewijd aan het garanderen van de rechten en vrijheden van haar burgers", reageerde de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Qin Gang, op de speech. Volgens Gang moedigt China discussies over mensenrechten en religie aan.

De Amerikaanse president lijkt met zijn uitspraken twee doelen te hebben nagestreefd. Enerzijds komt hij zijn critici tegemoet, die vinden dat Bush de Olympische Spelen vanwege schendingen van de mensenrechten en de bezetting van Tibet moet boycotten. Anderzijds heeft hij er voor gezorgd dat hij zijn kritiek in een tekst heeft verweven die ook sommige aspecten van China prijst. De speech is met opzet buiten China gehouden om het land niet in verlegenheid te brengen en de tekst is achttien uur van tevoren al bekendgemaakt. De rest van zijn verblijf in Thailand werd bovendien benut om de aandacht te vestigen op met name de slechte mensenrechtensituatie in Birma.